Cabaretière Eva Crutzen verloor als kind haar moeder: “Ik voelde me stuk”

0

Cabaretière Eva Crutzen (32) verloor als kind haar moeder. Haar dood heeft een enorme impact gehad op haar leven. “Het voelde alsof ik stuk was”.

Eva Crutzen dankt haar kracht en doorzettingsvermogen aan een intens traumatische ervaring: het overlijden van haar moeder. Eva was nog maar 8 jaar oud toen zij en haar broer het vreselijke nieuws kregen te horen van hun moeder. “Ik weet nog dat we op de bank gingen zitten en dat mijn broer en ik moesten huilen,” zo vertelt ze in de Volkskrant. “Kom je dan ook niet af en toe terug?” “Nee, als ik weg ben, ben ik ook echt weg,” antwoordde haar moeder. “Dat had zo’n grote impact op me. Dat je nooit meer iets kan vragen, nooit meer tegen iemand aan kunt liggen, dat vond ik zó verdrietig.”

Paniekaanvallen

Drie jaar later verdween haar moeder voorgoed uit haar leven. Ze was nog maar 11, en de aanblik van haar dode moeder bleef haar achtervolgen. Jarenlang kon ze geen levend beeld van haar moeder oproepen. “Ik kon me geen énkel ander beeld meer van mijn moeder herinneren. Wat ik zag had niks meer met mijn moeder te maken.” Het leverde haar een eerste paniekaanval op. “Hysterisch werd ik, uitzinnig van verdriet.” Na jaren vond ze in EMDR-therapie een mogelijkheid haar trauma te verwerken. De cabaretière voelde zich “jarenlang een zwerfkatje waar een oortje vanaf is”, maar de laatste tijd voelt ze zich “gewoon ok, ik voel me niet meer stuk”.

Opslaan als

Het overlijden van haar moeder inspireerde Eva tot het maken van de theatershow ‘Opslaan als’, waar nu ook een driedelige comedyserie van is gemaakt. Rode draad zijn het geheugen en de herinnering. De serie ‘Opslaan als’ is te zien op NPO3. Bekijk hier de eerste aflevering terug.

Share.